چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۰۴

نقد و بررسي قطعات آلبوم شنيدني مهدي يراحي با نام منو رها كن ...

نخستين آلبوم " مهدي يراحي " با عنوان « منو رها كن » روز 30 فروردين امسال به صاحب امتيازي شركت نواي ني لبك شرقي و از طريق شركت تصوير دنياي هنر به بازار موسيقي كشورعرضه شد .
مهدي يراحي به عنوان خواننده اين آلبوم جزو ملودي سازان جوان كشورمحسوب مي شود كه طي چند سال اخير همكاري هايي را با چند تن از خوانندگان پاپ داشته است . وي پيش از حضور حرفه اي در موسيقي ، قاري قرآن و عضو گروه تواشيح بوده است . يراحي سالهاي 79 و 81 دو آلبوم تهيه كرده بود كه هيچ كدام به مرحله انتشار نرسيدند. اين خواننده و آهنگساز طي چند سال اخير تيتراژ دو برنامه تلويزيوني را اجرا كرده بود كه هر دو قطعه نيز در اين آلبوم گنجانده شده اند . همچنين وي در سال ٨۵ قطعه ( منو زير سايه خودت بگير ) ويژه دهه فجر را به همراه نيما مسيحا و روزبه بماني در سيما اجرا كرده بود .
آلبوم منو رها كن به صورت سي دي والتي از نوع پاكتي  پخش شده است . جلد اصلي آلبوم تصوير كلوزاپي از خواننده را به نمايش مي گذارد كه به روبرو خيره شده است . نام خواننده ، نام آلبوم و نام تهيه كننده بر روي كاور آلبوم نقش بسته است. آن سوي جلد نيز شناسنامه قطعات ، نام نوازندگان و تشكر از تعدادي از افراد درج شده است . يك تصوير ديگر نيز از خواننده پايين اينسرت قرار داده شده است .
در اين آلبوم از سازهاي پيانو ، ويلن ، گيتار اسپنيش ، گيتار آكوستيك ، كلين ، در كنار سازهاي الكترونيك استفاده شده است .
لازم به ذكر است ، ملودي تمامي قطعات آلبوم به جز قطعه 3 از خود مهدي يراحي است . ملودي قطعه سوم آلبوم كه به صورت بازخواني است از كاظم الساهر مي باشد ...
بررسي قطعات آلبوم منو رها كن 

1 – تو بر ميگردي = ترانه : زهرا عاملي – تنظيم : سيروان خسروي

اولين قطعه آلبوم به صورت ترنس تنظيم شده است . اين كار با يك اينتروي كوتاه و پس از 7 ثانيه خواننده با موسيقي كم رنگي شروع به اجرا مي نمايد . در ادامه در ثانيه 29 موسيقي به صورت ترنس در مي آيد و خواننده نيز به آرامي با آن همراه مي شود . پس از آن در ثانيه 51 موسيقي شكل كاملتر خود را پيدا مي كند و خواننده نيز كماكان با آن همراه مي شود . پس از آن نوبت به اجراي ترجيع بند مي رسد : ( رو به اين جاده به بن بست برو / يه نفر ميونمون هست برو – شك ندارم كه تو بر ميگردي / فرصت خوب من از دست برو ) .
در ادامه بخش بي كلام با تغييرات كوچكي در موسيقي بر قطعه حاكم مي شود و در دقيقه 2 باز خواننده به اجراي خود در اوجي نسبي ادامه مي دهد . در اواخر قطعه 2 بارترجيع بند اجرا مي گردد و قطعه به اين صورت به پايان مي رسد .

2 – منو رها كن = ترانه : روزبه بماني – تنظيم : بهزاد رئيسي و مهدي يراحي

اورتور قطعه با صداي گيتار اسپنيش شروع مي شود . در ثانيه 16 خواننده به آرامي با آن همراه مي شود و در ثانيه 44 صداي كم رنگي ازسينتي سايزر با آن ممزوج مي شود . در ادامه سمپل ها ي ديگري نيز به اين قطعه افزوده مي شوند : ( منو رها كن از اين فكر تنهايي / تو نرفتي نه هنوزم اينجايي ). در ادامه بخش بي كلام با محوريت گيتار بر فضاي قطعه جاري مي شود و پس از آن خواننده ادامه اين ترانه عاشقانه را اجرا مي كند . خواننده دراوج نسبي كه البته در ادامه به فرود صدايي نيز منجر مي شود 5 بار ترجيع بند اين قطعه را به صورت متوالي مي خواند و اين درحاليست كه اندكي صداي خواننده به گام بالاتر مي رود و اجرا به تدريج به صورت محو شدن پيش مي رود و كار هم تمام مي گردد.

 اين قطعه تيتراژ برنامه تلويزيوني شب شيشه اي در سال 86 بوده است و در كل جرو قطعات موفق اين آلبوم محسوب مي شود . خواننده با استفاده از عنصر احساس توانسته بار معنايي ترانه را به شنونده منتقل سازد .

3 – علي مودك ( براي تو ) = ترانه : عزيز الرسام ( عربي ) ، زانيار خسروي ( فارسي ) – تنظيم : سيروان خسروي

تنها قطعه شاد آلبوم به صورت بندري و تمام الكترونيك تنظيم شده است . در همان آغاز موسيقي به صورت ريتم بندري - عربي شروع مي شود و در ثانيه 18 صداي فيلتر شده خواننده با زبان عربي همراه مي گردد و در ثانيه 32 موسيقي كاملتر مي شود و خواننده هم اجرا را پي مي گيرد . در ادامه خواننده بخشهايي از كار را هم به زبان فارسي مي خواند . پس از آن به بخش بدون كلام مي رسيم و در ادامه خواننده عربي و فارسي را به تناوب اجرا مي كند و بخشهايي هم به صورت دو صدايي مي شود و حالت كر پيدا مي كند و پرسش و پاسخهايي رد و بدل مي شود . پس ازآن دربخش بي كلام كه خواننده كمي به اوج مي رود و اين روند ادامه پيدا مي كند . در اواخر قطعه هم خواننده به آواز خواني مي پردازد .

اين قطعه از تنظيم خوب و مدرني برخوردار است و خواننده هم با توجه به اينكه جزو اعراب اهواز است و در واقع به زبان مادري خود آن را اجرا كرده است با تلفظ درست و صحيح به خوبي كار را خوانده است . البته اگر بخشهاي فارسي به اين قطعه افزوده نمي شد – بخش كوتاه فارسي از ترانه ضعيفي برخوردار است – حالت يكدست تري پيدا مي كرد . در مجموع اين قطعه جزو كارهاي شاد و قوي امسال موسيقي پاپ به حساب مي آيد .

4 – ندارمت = ترانه : روزبه بماني – تنظيم : مهرداد احمدزاده

اين كاراسلو با صداي سمپلي كوتاهي آغاز مي شود و پس ازآن خواننده با گيتارو سينتي سايزر شروع به اجرا مي كند . در ثانيه 57 صداهاي ديگرسينتي سايزري به اين قطعه افزوده مي شوند : ( توي اين خونه يك نفر نمي خواد باور كنه ندارمت ) در ادامه و در بخش بي كلام گيتار محور قطعه قرار مي گيرد. در زمان 49/1 خواننده به آرامي و در حالي كه موسيقي هم ريتم كندتري پيدا كرده است به اجراي خود ادامه مي دهد و پس از مدتي موسيقي  ريتم معمولي خود را مي يابد و خواننده به اين صورت كار خود را به پايان مي رساند : ( من يه ديوونم جز خيال تو / كسي با من زندگي نمي كنه ) در پي آن خواننده اجراي خود را ادامه مي دهد و ساير ابيات اين ترانه را اجرا مي كند .

5 – هميشه عاشقت بودم = ترانه : امير مسعود ميردامادي – تنظيم : مهدي يراحي

قطعه در همان آغاز به صورت تمام الكترونيكي شروع مي شود و به تدريج كاملتر مي گردد . در ادامه صداهاي سينتي سايزري به آن افزوده مي شود . در ثانيه 32 خواننده به آرامي با موسيقي كه ريتم كندتري پيدا كرده است اجرا را آغاز مي كند و پس از آن موسيقي به تدريج كاملتر مي شود و ريتم تندتري به خود مي گيرد و البته كماكان خواننده به خواندن خود ادامه مي دهد . در زمان 29/1 موسيقي شكل ترنس به خود مي گيرد و خواننده هم در اوجي نسبي به اجرا مي پردازد . ( دارم نابوديه دنيامو مي بينم / آخه عشق منو روياي من بودي )

 در ادامه بخش بي كلام بر فضاي قطعه حاكم مي شود و درزمان 55/2 اجراي خواننده كه از حالت محو به سمت شفافيت پيش مي رود و به تدريج موسيقي كم رنگ مي شود و قطعه به پايان راه مي رسد .

6 – باور نكن = ترانه : زهرا عاملي – تنظيم : مهدي يراحي

اين قطعه با نواي پيانو اغاز مي گردد . پس از 24 ثانيه خواننده به آرامي اجراي خود را شروع مي كند : ( من از زندگي تو هوات خسته م / ازت قهرو باز وابسته م – نگو ما كجائيم كه شب بين ماس / خودم هم نمي دونم اينجا كجاس – بيا با هواي دلم سر نكن / بهت راس مي گم تو باور نكن – از اين فاصله سهممو كم نكن / بهت خيره مي شم نگاهم نكن )  خواننده به اجرا ي خود ادامه مي دهد و به گامهاي بالاتر هم مي رود و اجرا را اين چنين هدايت مي كند .

اجراي خواننده تا ثانيه 52/2 ادامه دارد و در ادامه در بخش بي كلام پيانو بر فضاي قطعه جاري مي شود . اوج اين قطعه : ( درس لحظه اي كه ازت مي برم / تحمل ندارم شكست مي خورم ) و پس از آن ساير ابيات هم اجرا مي شود و قطعه  در زمان 22/3 به پايان مي رسد . در اين قطعه پيانو با همراهي سينتي سايزر كه فقط به صورت صداي كم رنگي در زمينه قرار دارد موسيقي قطعه را تشكيل مي دهد و كار در فضاي اسلو جريان پيدا مي كند .

اين قطعه جزو كارهاي موفق آلبوم مي باشد و ترانه آن نيز به خوبي پرداخت شده است . فضاي عاشقانه آرام قطعه با نوع صداي خواننده سنخيت دارد و خواننده نيز با احساسي كه به كار تزريق مي كند كار را شنيدني تر اجرا مي نمايد .

7 – حراج = ترانه : روزبه بماني – تنظيم : مهدي يراحي

با اينترويي كوتاه الكترونيكي كار شروع مي شود و پس از 6 ثانيه موسيقي به صورت هاوس تغيير شكل مي دهد و خواننده اجرا را آغاز مي كند . در ادامه و پس ازبخش كوتاهي ، بلافاصله خواننده در اوج به اجرا ادامه مي دهد : ( دره اين خونه رو همه بازه / آدما از هجوم سر ريزن – حال اون آدمي رو دارم كه / زندگي شو تو كوچه مي ريزين ) در ادامه بخش بي كلام با همراهي گيتار الكتريك به جلو مي رود و پس از آن خواننده به گام پايين تر مي آيد و به اجراي خود ادامه مي دهد . بخش تكان دهنده ترانه اينجا نمود پيدا مي كند ، در حاليكه موسيقي از ريتم مي افتد خواننده مي خواند  : ( همه چي مون تو پنجره پيداس / بين ما هيچ پرده پوشي نيس – به كسايي كه مارو مي بينن / بگو اين منظره فروشي نيس ) در ادامه ترجيع بند اجرا مي شود و پس از آن بخش بي كلام با محوريت گيتار الكتريك ادامه مي يابد و پس از آن موسيقي از ريتم مي افتد و خواننده اجرا را به آرامي ادامه مي دهد . در ادامه باز موسيقي با ريتم تند خود ادامه مي يابد . پس از آن خواننده به اوج مي رود : ( من واسه بند بند اين خونه /واسه هر چي توشه جنگيدم -  شب به شب دور خونه مي گشتم / كه همه رو اين اتاق مي ديدم -  ما يه تاريخ پيش هم بوديم / من عتيقه م بابام عتيقه فروش – قيمت من هنوز دستت نيست / منو ارزون به هر كسي نفروش ) در آخر كار بخش بي كلام با محوريت گيتار الكتريك همراه مي شود و كار هم به انتها مي رسد .
اين قطعه مانند اكثر آثار ترانه سرا يا در خانه ( خونه ) مي گذرد و يا با اين واژه معنا پيدا مي كند . ترانه اين قطعه جزو بهترين ترانه هاي اين آلبوم است و ترانه به شدت تصويري شده است و از انسجام خوبي برخوردار است . اگر چه به دليل نوع تنظيم كنوني قطعه كه به شكل هاوس ريتم كار را بالا برده است ترانه نه به خوبي شنيده مي شود و نه در اين چنين فضاي موسيقايي اي بار معنايي خود را منتقل مي سازد . مي توان اين ترانه را با صداي خواننده اي قوي تر و شاخص تربا يك موسيقي اسلو و درست به نحو بهتري ساخت تا حرف ترانه به خوبي به مخاطب منتقل شود .

8 – هواي تو = ترانه : روزبه بماني – تنظيم : بهزاد رئيسي

قطعه با صداي پيش زمينه الكترونيكي ملايمي شروع مي شود و بلافاصله خواننده در گامي پايين اجراي خود را آغاز مي كند . در ادامه موسيقي اسلوي كار با صداهاي پايه اي بيشتري همراه مي گردد و خواننده اين چنين به اجراي خود ادامه مي دهد : ( بيا كه من از توخسته ترم / كه من از من بي خبرم / به هواي خونه بيا ) و اين اجرا با اجراي ساير ابيات قطعه همراه مي گردد . در زمان 33/1 بخش بي كلام با گيتار اسپنيش همرا مي گردد . در ادامه خواننده به اوج مي رود و قطعه در همين فضا به پايان مي رسد .

اين قطعه كه شاخص ترين كار خواننده محسوب مي شود ، تيتراژ برنامه ماه عسل در سال 88 بود . اين قطعه از ملودي بسيار خوبي برخوردار است و اگر واقعا اين آهنگ ساخته خود خواننده باشد مي توان وي را تحسين كرد . ترانه قطعه هم بر روي ملودي گفته شده است ؛ فضايي ساده ولي دلنشين و شنيدني كه مي توان بارها آن را گوش كرد و لذت برد .

9 – داري سرباز كي ميشي ؟ = ترانه : روزبه بماني – تنظيم : فرزاد فتاحي و مهدي يراحي

اين قطعه به صورت اسلو با صداي پيانو آغاز مي شود و البته به همراه صداهاي زمينه الكترونيكي . در ادامه زهي ها و موسيقي الكترونيك همراه مي گردد و پس از 29 ثانيه خواننده در اوج به اجراي مي پردازد : ( همين جايي كه هستي باش / از اين خونه بري كيشي – تو اين خونه خودت شادي / داري سرباز كي ميشي ؟ - همين جايي كه هستي باش / عذاب رفتنت كم نيست – تو حواي كسي ميشي / كه من مي دونم آدم نيست ) كه مطرع اخر را خواننده با تحرير و تاكيد بيشتري اجرا مي نمايد. خواننده با تحريرهاي بيشتري اجرا را هدايت مي كند و در ادامه ساز كلين نيز براي لحظاتي به گوش مي رسد . پس از آن موسيقي از ريتم مي افتد و خواننده مي خواند : ( تو دل به دريايي بستي كه مي دونم سرابم نيست / نشستي پاي رويايي كه چيزي جزعذابم نيست ) در زمان 34/1 خواننده اجرا را ادامه مي دهد و موسيقي كم رنگ تر شده است . در پايان با گفتن ( همين جايي كه هستي باش ) قطعه به يكباره به پايان مي رسد .
نام قطعه ( داري سرباز كي ميشي ) جالب توجه است و ترانه مي توانست در همين راستا از فضايي بكرتر برخوردار باشد كه البته در وضعيت كنوني چنين نشده است . حتي مي شد نام اين قطعه را به عنوان نام آلبوم برگزيد .
 
10 – منو رها كن = تنظيم : فرزاد فتاحي

اين قطعه در اين ورژن به صورت هاوس تنظيم شده است كه در مجموع كار قابل قبولي است .

آلبوم « منو رها كن » در مجموع و به عنوان تجربه نخست خواننده كار قابل قبولي است . خواننده در اجراي خود سعي كرده هم در گامهاي پايين و هم در اوج به اجرا بپردازد ، اگرچه بعضا وقتي در گامهاي بالا مي خواند برخي كلمات در اجراي وي گم مي شوند و شنونده نمي تواند متوجه شود كه ترانه دقيقا چه مي گويد . اجراي يراحي تا حدودي متاثر از علي لهراسبي است گرچه خود لهراسبي هم اين اجرا را طي دو سه سال اخير پيدا كرده است . همكاري هاي مشترك اين دو باعث اين نزديكي صدا شده است . يراحي هم جزو آن دسته از خوانندگان است كه عنصر احساس را افزون تر از تكنيك در صداي خود به كار مي برد و اين در اجراي وي محسوس و مشهود است .
بيشتر ترانه هاي اين آلبوم كارهاي قابل قبولي هستند و دو سه كار خوب هم در بين قطعات وجود دارد . ترانه ها همه داراي محتوايي عاشقانه هستند ( اگر هواي تو را هم در همين راستا قرار دهيم ) ولي چندان تكراري به نظر نمي رسند ، مشخص نيست كه چرا عموم خوانندگان در آلبوم هاي خود به جز آثار عاشقانه به ديگر موضوعات توجهي ندارند . " روزبه بماني " طبق معمول اكثر كارهاي خود ، بازهم در اين ترانه ها با تاكيد بر كلماتي چون ( من ) ،( تو ) و ( خونه ) سوژه ترانه هاي خود را به دست آورده است . ترانه هاي بماني جزو كارهايي هستند كه مخاطب مي تواند با آنها تا حدودي همذات پنداري كند – بر خلاف برخي ترانه نويس ها كه كارهايشان انگار در خلا مي گذرد و هيچ سنخيتي با واقعيت ندارند - ولي ديگر بيش از اندازه ترانه هاي وي در ( خانه ) يا به قول خود وي ( خونه ) مي گذرند . به نظر مي رسد زمان ان رسيده باشد ترانه سرا از خانه خارج شود تا اين قدر آثارش تكراري به نظر نرسند .
با توجه به اينكه يراحي خود ملودي سازاست و آلبوم هم ساخته خود اوست ولي نوعي شباهت در ساختار ملودي ها ديده مي شود ، البته وجود چند ملودي خوب باعث شده اين مورد چندان احساس نشود .
 يكي از نقاط ضعف آلبوم برخي تنظيم هاي آلبوم هستند كه مي شد هوشمندانه تر برخي قطعات را تنظيم كرد و با سازبندي بهتر و قوي تر آنها را به سرانجام بهتري رساند .
عموما انتظار از خواننده هاي آلبوم اولي ان چنان بالا نيست ولي آنهايي كه تا حدودي در گام اول آثار قابل قبولي را روانه بازار مي كنند بايد در آلبوم هاي بعدي با وسواس بيشتري كار 


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد